1

Βιογραφικά

Δρ. Ίλια Θεοτοκά

Η Ίλια Θεοτοκά είναι Κλινική Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια. Έκανε τις πτυχιακές της και μεταπτυχιακές της σπουδές στην Κλινική και Εξελικτική Ψυχολογία στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης στην Ελβετία, με διδακτορική διατριβή στην κατάθλιψη των ενηλίκων. Με την ολοκλήρωση των σπουδών της εργάστηκε στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Υπηρεσία για το Παιδί και τον Έφηβο στη Λωζάννη Ελβετίας.

Συνέχισε την επαγγελματική της δράση στην Ελλάδα, αρχικά στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο» για 6 χρόνια και στη συνέχεια, τα Τελευταία 15 χρόνια, στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο από το 1994.

Έχει διδάξει Ψυχολογία σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, Περιφερειακά Εκπαιδευτικά Κέντρα για Δασκάλους και Καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών κ.λπ.).

Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων και κεφαλαίων σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και βιβλία. Έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε πάνω από 200 ελληνικά και ξένα συνέδρια.

Τα τελευταία 20 χρόνια είναι μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου "Οι φίλοι του Δρομοκαΐτειου θεραπευτηρίου".

Μαρία Φράγκου

Η Μαρία Φράγκου είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια και Συγγραφέας. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο La Verne, με δίπλωμα στη Συνθετική Συμβουλευτική (COSCA-Counseling Supervision Certificate) και πτυχίο Ψυχολογίας (BSc), με μεταπτυχιακό (MA) στη Συνθετική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία από το Middlesex University του Λονδίνου, ενώ είναι κάτοχος και του European Certificate of Psychotherapy.

Στην εκπαίδευση αλλά και στην επαγγελματική της διαδρομή ασχολείται ιδιαίτερα με τη Συστημική και Αντλεριανή προσέγγιση (ψυχοθεραπευτική θεωρία και πρακτική που δίνει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις ανάμεσα στα αδέρφια και στη θέση που έχει ένα άτομο μέσα στην οικογένεια). Στους ασθενείς της εφαρμόζει τα ψυχοδιαγνωστικά τεστ Τ.Α.Τ., RORSCHACH, M.M.P.I., στο γραφείο της στην Ελληνική Εταιρία Αντλεριανής Ψυχολογίας.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Ήξερες ότι…», εκδόσεις Ασημάκη, 2009, «Μονοπάτια Ψυχής», εκδόσεις Ασημάκη, 2010 και «Πυξίδα Ζωής», εκδόσεις Ασημάκη, 2012. Αρθρογραφεί συχνά σε θέματα που άπτονται του γνωστικού της αντικειμένου, ενώ συμμετέχει ως ομιλήτρια σε συνέδρια και ημερίδες.

Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συμβουλευτικής (E.A.C.), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνθετικής Ψυχοθεραπείας (Ε.Α.Ι.Ρ.), της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής, της Ελληνικής Εταιρείας Ανθρωπιστικής Θεραπευτικής Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας, του Δ.Σ. του Σωματείου των Φίλων του Δρομοκαΐτειου.

Μιλά αγγλικά, ισπανικά, γερμανικά και γαλλικά και είναι μητέρα δύο παιδιών, του Κωνσταντίνου και της Στέλλας -Ιωάννας.

Δρ. Ελισσάβετ Καπάκη

Ελισσάβετ Καπάκη είναι Νευρολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής σχολής. Ολοκλήρωσε τις πτυχιακές της σπουδές στην Ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ακολούθως ειδικεύτηκε στη Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Απέκτησε τον τίτλο της Νευρολόγου το 1987 όπου και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή. Το 1989 αγορεύτηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών με βαθμό Άριστα.

Το 1992 κατέλαβε θέση Λέκτορα στη Νευρολογική κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, ενώ το 1994 μετεκπαιδεύτηκε στο Department Of Neurochemistry – Institute of Neurology – The National Hospital for Neurology and Neurosurgery – University of London και το 2005 ως Invited Scientist στο Molecular Biology Laboratory of the Division of Psychiatry Research στη Ζυρίχη. Το 1997 εξελίχθηκε σε Επίκουρη καθηγήτρια μετά από κρίση, θέση που πήρε μόνιμα το 2003. Το 2008 εκλέχτηκε ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Από το 1984 έως και σήμερα υπηρετεί στην Α’ Νευρολογική κλινική του ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Η κ. Καπάκη έχει ασχοληθεί με τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές και στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται νοσήματα όπως η νόσος Alzheimer και άλλες συναφείς ανοϊκές διαταραχές. Είναι υπεύθυνη του κλινικού τμήματος Νοητικών και Κινητικών διαταραχών και της Μονάδας Νευροχημείας στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων και κεφαλαίων σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, ενώ έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Δημήτρης Γ. Δικαίος

Ο Δημήτρης Γ. Δικαίος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΠΑ και πήρε ειδικότητα ψυχιατρικής το 1992. Εξελέγη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1999.

Η ερευνητική του δραστηριότητα εκτείνεται στα πεδία της Ψυχιατρικής Γενετικής, της Φυσιολογίας και των Διαταραχών του Ύπνου, της Ψυχοφαρμακολογίας και της Επιδημιολογίας.

Είναι εισερχόμενος πρόεδρος (president elect) της International Neuropsychiatric Association, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Έρευνας του Ύπνου και αντιπρόεδρος της Εταιρίας για την Προαγωγή της Ψυχιατρικής και των Συναφών Επιστημών. Συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και στη Συντακτική Επιτροπή των Αρχείων Ελληνικής Ιατρικής.

Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιριών, ενώ έχει υπάρξει μέλος πολλών οργανωτικών και επιστημονικών επιτροπών Ελληνικών και Διεθνών Συνεδρίων.

Έχει περισσότερες από 50 Ελληνικές και ξένες δημοσιεύσεις σε περιοδικά με μεγάλο δείκτη απήχησης όπως το Nature Genetics, Science, Molecular Psychiatry, International Clinical Psychopharmacology και σε βιβλία. Περισσότερες από είκοσι δημοσιεύσεις του αναφέρονται στο σύστημα Medline.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά Συνέδρια ως προσκεκλημένος ομιλητής, σε προεδρεία συνεδριών και ως παρουσιαστής επιστημονικών εργασιών.